menu:

Bezoek mijn website voor smartphone

enter
jammer

Kleurgeving Amsteldorp.

Amsteldorp is een wijk gebouwd in 1948 vlakbij het Amstelstation in Amsterdam. In deze wijk zijn 42 woonblokken in 7 nieuwe kleuren gezet.
De kleuren die gebruikt zijn: een spierwit, een zeer helder geel/groen/oranje/ blauw/rood en iets ingetogener beige-oker.
De kleuren zijn op de dakranden, de kozijnen, de balkons voor en achter, en op de voordeuren gezet.

Amsteldorp

Wat is hier nou zo Jammer! aan?
De gekozen kleuren zijn te hard en te fel om een relatie met de architectuur aan te kunnen gaan. De kozijnen zijn spierwit en de stenen zijn van een vervuild bruinrode baksteen kleur (waarom hebben de bakstenen geen schoonmaakbeurt gehad?) wat op zichzelf de samenhang al uit elkaar trekt.
De opnieuw kleurgegeven onderdelen komen door deze kleursetting los van de huizen te staan. Zij ondersteunende architectuur niet.
Er valt ook geen samenhang tussen de woonblokken onderling en haar (groene) omgeving te ontdekken. De kleurtoepassing komt als zeer willekeurig over en heeft het sobere en intieme karakter van Amsteldorp aangetast. Deze kleuropvatting is vlees noch vis, in de zin van dat het geen autonome kunstvorm is maar ook als toegepaste vorm niet tot zijn recht komt.
Een opvallend kleurdetail: op sommige balkons hebben bewoners een wit en in de kleur van het balkon, gestreept stuk plastic door de spijlen gevlochten: een ontroerende poging tot samenhang.

amsteldorp

 

terug